بروشور: کتابچه و یا راهنمای معرفی جزئیات کالا، خدمات، امکانات، توضیحات محصول و... میباشد که از طرف تولید کننده و یا ارائه دهنده محصولات به مصرف کننده و یا مشتری برای معرفی دقیق و راهنمایی در استفاده ارائه میگردد.
در واقع در بروشور و کاتالوگ بیشتر به جنبه های تبلیغاتی و جذب مشتری محصول پرداخته می شود تا جنبه های فنی و ویژگیهای فنی کالا. تولید یک محصول عالی یا ارائه خدمات بی نظیر، معرفی شرکت تولید کننده، طیف محصولات، تاریخچه و توضیحات بیشتر در مورد کالا یا خدمات، دست به دست هم می دهند تا فروش انجام شده و تجارت شما گسترش یابد.
بروشور که به معنای جزوه و دفترچه است، به محصولی گفته می شود که توضیحات جامع و کاملی در مورد یک موضوع یا فرایند ارائه کند، که با مجموعه ای از تصاویر تکمیل می شود.
بروشوهای لتی (تاشو) به معنای برگههایی با تاشدگیهای گاها مکرر هستند که توضیحات جامع و کاملی در مورد یک موضوع یا فرایند ارائه کند، این توضیحات معمولاً با مجموعه ای از تصاویر همراهی می شود.
بروشور غالباً دارای جلد (رو و پشت) و فاقد فضای قابل توجه در عطف است و به صور گوناگون صحافی و ارائه می شود.
ویژگی منحصر به فرد بروشور (که در کمتر محصول گرافیکی دیگری به چشم می آید) قابلیت تغییر ابعاد در هنگام ارائه و استفاده است. بدین معنی که در هنگام ارائه یک بروشور، این امکان وجود دارد که ابعاد آن 20×10 سانتیمتر باشد ولی در هنگام استفاده از آن، ممکن است ابعاد این محصول به 20×60 سانتیمتر افزایش یابد. این ویژگی به طراح اجازه می دهد حجم بسیار زیادی از اطلاعات بصری را بدون ایجاد آشفتگی و ازدحام در محصول بگذارند و به مخاطب ارائه دهد (ویژگی ای که بعنوان مثال در پوستر امکان پذیر نیست) از سوی دیگر بروشور معمولاً توسط عامل توزیع به مخاطب ارائه می شود و غالباً در کنار رقیب قرار ندارد (به استثنای نمایشگاه های تخصصی و عمومی، کمتر اتفاق می افتد شما بطور همزمان دو یا چند بروشور از موضوعات گوناگون را در یک لحظه دریافت کنید.)
همراه بردن بروشور توسط مخاطب (ولو برای مدتی کوتاه) این اجازه را به آن می دهد تا زمان بیشتری نسبت به دیگر انواع گرافیک جهت انتقال پیام در اختیار داشته باشد.
بروشورهای لتی | تاشو
از آنجا که بروشور در حکم یک نقشه راهنما در ارتباط با موضوع مورد توضیح است، دقت مخاطب نسبت به مطالب منعکس شده در آن نیز بیشتر خواهد بود. در عین حال با توجه به کم حوصلگی مخاطبان عصر رایانه و توقع انتقال سریع مطلب، بروشور بیشتر برای کالاهای مصرفی و موضوعات خدمات ضروری می تواند پاسخگو باشد. قطع متداول بروشور (حداقل در ایران) بطور معمول حدود A4 و یا A5 است.
در توجیه کاربرد بیشتر این قطع، باید به دور ریز کمتر کاغذ (مقوا) مصرفی اشاره کرد. در غیر این صورت بسته به موضوع و مخاطب، حجم عناصر بصری (میزان تصاویر و نوشتار) ابعاد و اندازه ی آن، قابل تعیین و تعریف است. بروشور عمدتاً به یکی از اشکال زیر طراحی و ارائه می شود:
الف : بروشورهای لتی (به هر برگ بروشور که به برگ دیگر اتصال دارد، یک لت گفته می شود.)
ب : بروشورهای فرمی
پ : بروشورهای اسلیپ کیس
بروشورهای لتی، بروشورهایی هستند که صفحات آن بر روی هم تا می خورند و در نهایت بروشور بصورت مجموعه ای از صفحات تا شده (روی جلد، پشت جلد و صفحات داخل) در اختیار مخاطب قرار می گیرد. ویژگی اصلی این بروشورها این است که نیاز به دوخت صفحات به یکدیگر نداند و صحافی آنها با خطوط تاخور انجام می پذیرد. نحوه ی تا خوردن صفحات بر روی هم ممکن است بصورت رو به پشت باشد که در این صورت بروشور، آکاردئونی گفته می شود. حالت دوم تا خوردن به این صورت است که یک صفحه بر روی صفحه کنار خود تا شده، سپس دو صفحه بر روی صفحه کناری تا می شوند و این حرکت در همان جهت تاخور اول ادامه پیدا می کند. این بروشورهای لتی را می توان دربی یا تودلی نیز گفت. در حالت آکاردئونی پهنای لت ها معمولا هم اندازه تعیین می شوند ولی در حالت تودلی معمولا لت هایی که بر روی لت دیگری تا می شوند در پهنا کمی کوچکتر تعریف می شوند، این امر بدلیل جلوگیری از قوس برداشتن و به اصطلاح شکم کردن بروشور به هنگام تا خوردن و بسته شدن است.
خلاقیت در طراحی
علاوه بر دو حالت ذکر شده در نحوه ی چیدمان صفحات بروشورهای لتی، شیوه های ابتکاری دیگری نیز قابل ارائه هستند که ممکن است تلفیقی از یکدیگر باشند. (از جمله مواردی که تعیین کننده ی انتخاب حالت لتی یا فرمی است تعداد صفحات و محل ارائه بروشور است، بروشورهایی را که دارای تعداد صفحات کمی هستند و معمولاً در نمایشگاه ها ارائه می شوند، به حالت لتی طراحی و عرضه می کنند).
در بروشورهای فرمی، حالت چیدمان صفحات مانند نشریه یا کتاب است. به عبارت دیگر تفاوت عمده ی بروشورهای فرمی و بروشورهای لتی در این است که در بروشورهای فرمی صفحات در قسمت عطف به یکدیگر متصل اند و دیدن تمام صفحات در کنار یکدیگر امکان پذیر نیست، در حالی که در بروشورهای لتی شما غالبا امکان دیدن نیمی از صفحات بروشور را در یک دید خواهید داشت. بروشورهای فرمی در بیشتر موارد ته دوخت می شوند و این دوخت معمولا با مفتول های فلزی (منگنه) انجام می گیرد. بروشور معمولا دارای جلد است و به ویژه در حالت لتی باید روی جلد و پشت جلد آن جدای از نحوه تا خوردن، توسط ایجاد فضای لازم قابل تشخیص باشند. عواملی که در روی جلد قید می شوند عبارتند از: نام موضوع، نشانه ی آن موضوع، تصویر یا تصاویر مرتبط که می توانند جنبه ی مفهومی و نیز تزئینی داشته باشند و نهایتاً شعار تبلیغاتی. در روی جلد معمولاً نشانی (ولو مختصر) قید نمی شود و توضیحات نوشتاری متن مطلقاً نباید از روی جلد آغاز شود. پشت جلد نیز محل قرار گیری نشانی و در بسیاری موارد تکرار عنوان موضوع و نشانه است. باید دقت داشت که در اکثر موارد و بطور معمول، اندازه ی عنوان و آرم در پشت جلد کوچکتر از اندازه ی آنها در روی جلد است.
محل قرار گیری عوامل بصری ذکر شده را موضوع کار مشخص می کند ولی در غالب موارد عنوان در پایین نشانه قرار می گیرد و در پشت جلد مجموعه نشانه و عنوان، و در نیمه ی پایینی کادر، نشانی چیدمان می شوند. همچنین مناسب تر است در صفحه ی پشت جلد مطالب متن قید نشوند.
بروشور اسلیپ کیس چیست ؟
بروشورهای اسلیپ کیس بروشورهایی هستند که جلد آنها بصورت یک فولدر یا پوشه ساخته می شوند و صفحات داخل آن بطور مجزا و جدا از یکدیگر تهیه می شوند، سپس این صفحات در داخل جلد یا همان فولدر قرار می گیرند.
غالباً جنس جلد در بروشورهای اسلیپ کیس نسبت به صفحات داخل ضخامت بیشتری دارد، همچنین بدلیل عدم اتصال صفحات متن و جلد، در صورتی که نیاز به جایگزین کردن متن جدید باشد، این امر براحتی امکان پذیر خواهد بود.
پامفلت و لیف لت
پامفلت و لیف لت از گونه های دیگر بروشور هستند. پامفلت، بروشوری است که دارای صفحات اندک است و جنس کاغذ جلد و صفحات داخل آن از کاغذهای گرماژ کم انتخاب می شود. غالب دفترچه های راهنمای کالاهای مصرفی از مجموعه ی پامفت ها به شمار می آیند. لیف لت نیز به برگه های کوچکی اطلاق می شود که درون بسته بندی ها قرار می گیرند و توضیحات لازم را در اختیار مخاطبان قرار می دهند (مانند بسته های دارو).
انتخاب قطع و تعداد صفحات بروشور همچون تمامی گونه های گرافیک بر اساس حجم مطالب نوشتاری و تصویری و نیز مخاطب مشخص می شود. اندازه و نوع قلم نیز متناسب با موضوع و مخاطب تعیین می شود ولی بطور معمول اندازه قلم متن بروشور بین پوینت ۸ تا ۱۴ نازک انتخاب می شود (شکل ظاهری قلم می تواند در انتخاب قلم های مابین این دو اندازه یاری رسان باشد).
همینطور فاصله بین سطرهای نوشتار متن بر اساس اندازه پوینت حروف به اضافه ی یک سوم همان اندازه انتخاب می شود. اگر چه نهایتاً این اندازه در جهت زیباتر کردن مجموعه اثر قابل افزایش یا کاهش است.
در صفحه آرایی بروشور، رسم یک پایه کار یا گرید الزامی است. پایه کار مشخص می کند که حاشیه های بروشور (قسمت هایی که نوشته قرار نمی گیرد) پهنای ستون نوشتار، محل قرار گیری عکس ها و ... به چه صورت باشند.
بروشور این امکان را به سفارش دهنده می دهد که موضوع خود را به دو یا چند زبان ارائه کند، در حالی که بدلیل تعدد صفحات و فضای قابل توجه، و در دید نبودن تمامی حجم مطالب تصویری و نوشتاری، محصول شلوغ و آزار دهنده نیز نمی شود.
ایجاد روحیه ی هماهنگ در تمامی صفحات بروشور از جمله مواردی است که باید مورد توجه طراح قرار گیرد. این هماهنگی می تواند از طریق اجرای لی اَوت مناسب، به کار گیری عنصر بصری مشترک در صفحات و یا سود بردن از رنگ های هارمونیک انجام پذیرد.
- اندازه ی تصاویر در بروشور بسته به سه عامل تعیین می شود:
- ١) اهمیت تصویر
- ٢) کیفیت تصویر
- ٣) وسعت سطحی که لازم است پوشیده شود.
در بروشورهایی که تعداد صفحات آنها اندک و جهت ورق خوردن صفحات کاملا مشخص است، نیاز به درج شماره صفحه نیست ولی در بروشورهایی که تعداد صفحات زیاد است و در هر مراجعه امکان دارد بخش خاصی از بروشور مورد نیاز کاربر باشد، درج شماره صفحه (از طریق اعداد و یا حروف) و به طبع آن مشخص کردن صفحه فهرست الزامی است. اگر چه یکی از راه هایی ایجاد تنوع در آثار گرافیکی به کار گیری حروف متنوع است ولی بهتر است متن و نوشتار موجود در بروشور با یک یا حداکثر دو نوع فونت نوشته شود و ایجاد تغییرات در بخش های مختلف نوشتار (مانند تیتر، تیترهای فرعی، نشانی و ...) از طریق ایرانیک کردن و یا استفاده از حروف سیاه و نازک همان فونت، صورت گیرد.
بدیهی است در مواردی که موضوع تعریف شونده، نیازمند فضای پر تنش و پر تحرک است، استفاده از چندین فونت نوشتار می تواند در ایجاد و تشدید این فضا کمک رسان باشد ولی در همین زمان نیز لازم است فونت های به کار گرفته شده با یکدیگر سنخیت و هماهنگی داشته باشند.
آموزش کامل طراحی بروشور تبلیغاتی
در واقع طراحی بروشور تبلیغاتی با هدف تشریح اهداف بلند و کوتاه مدت صورت میگیرد کهدر آن نحوه عملکرد یک شرکت در طی دوره زمانی مشخص و توضیحاتی در مورد شیوه ارائه خدمات و معرفی یک محصول جدید، به وسیله طراحان ساخته شده و به صورت رایگان در اختیار مخاطبان قرار میگیرد
اولین گام در جهت طراحی بروشور تبلیغاتی این است که از سربرگ Page Layout استفاده کنید. در اینجا با انتخاب گزینه Orientation شاهد دو آپشن خواهید بود، اما برای اینکه بتوانید بروشور خود را به سه ستون عمودی (قالب افقی) تبدیل کنید ابتدا باید از میان این دو مورد بر روی Landscape کلیک کنید.
با انجام اینکار ترتیب صفحه شما از عمودی به افقی تغییر شکل میدهد. در ادامه به قسمت Page Layout باز میگردیم و گزینه columns را انتخاب مینماییم و پس از آن بر روی قسمت three کلیک میکنیم تا این قالب افقی تبدیل به 3 ستون عمودی شود و در هنگام چاپ، بروشور شما شامل دو "تا" باشد و به صورت 3 لت به تولید برسد.
اگر به دنبال تغییر ترتیب نوشتههای داخل ورد هستید، میتوانید مجددا با مراجعه به قسمت Page Layout و کلیک کردن بر روی گزینه page setup نمونه مد نظر خود را اعمال کنید. برای اینکار باید در بخش layout و در کادر section direction گزینه Right-to-Left را برگزینید.
4 نمونه از متداول ترین انواع بروشور تبلیغاتی
برای طراحی یک بروشور و یا طراحی کاتالوگ فارغ از روش طراحی، قبل از هرچیز باید شناخت کاملی از انواع بروشور داشته باشید؛ امروزه بروشورهای تبلیغاتی به انواع متعددی تقسیم میشوند و هرکدام ویژگیهای بخصوص خود را دارند. نحوه ارائه اطلاعات در هر کدام با دیگری متفاوت است و همین امر موجب میشود طراحان بر اساس میزان متن و تصاویری که قصد دارند به مشتری انتقال بدهند، موردی را برگزینند که با کمترین قیمت بیشترین بازدهی را برایشان داشته باشد. در این بخش تعدادی از بروشورها را معرفی میکنیم که عبارتاند از:
بروشور دو لت
از لحاظ ساختار، این بروشور از یک تکه ورق تشکیل شده است که از وسط به دو قسمت مساوی تا خورده و مانند یک دفترچه بسته میشود. معمولا در ابعاد کاغذ A5 تهیه شده و به دلیل عرض بالایی که دارد برای ارائه اطلاعات زیاد بسیار مناسب و کاربردی است. شما میتوانید در این بروشور بخش بیرونی آن را با طراح لوگو شرکت، سرفصلها و… اختصاص داده و در بخش اصلی(بخش درونی) آن توضیحات تکمیلی و کامل را به نمایش بگذارید.
دست شما در این نوع بروشور بسیار باز است و این امکان را دارید تا از جایجای فضای آن بهترین استفاده را ببرید و خلاقیت خود را به رخ بکشید. به شما پیشنهاد میکنم به دلیل فضای کافی موجود در این نوع، پیامهای اصلی خود را برجستهتر از سایر متن خود به چاپ برسانید تا بیننده در اولین نگاه با آنها آشنا شده و غرق مطالعه بروشور شد
بروشور سه لت
همانطور که از اسم لت در بروشور پیداست، از یک ورق مستطیل شکل بلند تشکیل میشود که به سه قسمت جداگانه تقسیمبندی میشود و مطالب شما به صورت عمودی در آن قرار میگیرند. ناگفته نماند که این مدل نسبت به بروشور دو لت از فضای کمتری برخوردار است اما شما را در طبقهبندی مطالب و تصاویر مد نظرتان توانا میسازد.به طور معمول هنگامی که سه وجه این بروشور روی یکدیگر قرار میگیرند به صورت یک ورقه عمودی و کم عرض دیده میشود که بر روی آن اسم شرکت یا محصول شما درج شده است. طراحی این نمونه بروشور مقداری سختتر از مدل دو لت است اما کاربرد بیشتر در میان مشاغل دارد.
بروشور آکاردئونی
عمومیترین حالت در این موارد طراحی بروشور آکاردئونی است. این نوع بروشورها به دو شکل متفاوت طراحی میشوند. میتواند هم به صورت یک صفحه که پشت و روی آن چاپ شده است و از وسط تا شده، طراحی شود و هم میتواند به صورت 3 بخش تاشو باشد. تمامی بخشهای این بروشور بر روی یکدیگر جمع میشوند و یک مجموعه کوچک را به مشتریان ارائه میدهند.
در طراحی این بروشور توجه داشته باشید که در پایین صفحات آن شماره صفحه را درج کنید تا ابهامی برای خوانندگان به وجود نیاید و ادامه مطلب را به راحتی بیابند. معمولا این بروشور قیمت طراحی بروشور بالاتری نسبت به سایر نمونهها دارد، چرا که تقسیمبندی مطالب کار دشواری میباشد و نیاز به زمان زیادی دارد.
به این مدلهای طراحی دو لت یا بروشور سه لتی میگویند. در مدلهای دو لت بروشور شما دارای 4 پنل و در طراحی بروشور سه لت شامل 6 پنل است.
بروشور پنجرهای
این نمونه تفاوت زیادی با گزینههای قبل دارد و آن هم مربوط به طراحی و ساختار ظاهری آن میباشد. در موارد قبل یک ورقه به بخشهای کوچکتر تقسیم میشد و مطالب در آن قرار میگرفت، اما در این نمونه یک ورقه به سه قسمت تقسیم میشود که شامل یک بخش مرکزی و عریض است، دو بخش دیگر نیز با یدگیر هم اندازه هستند و به نوعی هر کدام نیمی از بخش اصلی را تشکیل میدهند. این بروشور به گونهای طراحی میشود که بخشهای کنار و کوچک موجب پنهان شدن محتویات بخش مرکزی میشوند و با باز کردن آنها بیننده به اطلاعات دسترسی مییابد.
نکات مهم برای طراحی بهتر بروشور سه لت
- حاشیهها را به درستی تنظیم کنید. زمانی که بروشور شما در حالت تا قرار دارد بسیار مهم است که حاشیهها به صورت منظم و روی هم قرار بگیرند.
- از قالب مناسب چاپگر استفاده کنید. اگر چاپگر شما دارای قالب مشخصی است حتماً از همان استفاده کنید. در نظر داشته باشید که حتماً قسمت داخلی کمی کوچکتر از قسمت بیرونی باشد تا هنگام باز و بسته شدن منظم به نظر برسد.
- حتماً در مورد چیدمان اطلاعات از قبل فکر کنید. نکته مهمی که در چیدمان اطلاعات باید در نظر داشته باشید این است که دو صفحه بیرونی بدون باز شدن قابل مشاهده باشند.
- از صفحات داخلی هوشمندانه استفاده کنید. در بروشورهای کوچک مانعی که وجود دارد کوچک بودن ستونها است. در این نوع بروشورها باید دقت داشته باشید که از فضای داخلی بهترین استفاده را داشته باشید.
مهم ترین نکته برای طراحی بروشور تبلیغاتی چیست ؟
هدف گذاری: طراحی بروشور یکی از متداولترین روشهای تبلیغات محیطی مانند طراحی بیلبورد است که از دیرباز مورد توجه بوده است؛ برای اینکه بتوانید یک بروشور خلاقانه طراحی کنید، باید نکات اساسی را در نظر داشته باشید که اولین گزینه از این لیست، مربوط به هدف گذاری شماست!؟ در حقیقت بد نیست از خود بپرسید که چرا میخواهید بروشور تبلیغاتی، طراحی کنید؟ پاسخ به این سوال، اهداف بروشور شما را مشخص میکند، درنگ نکنید و آنها را بنویسید.
از سری سوالاتی که در هدف گذاری طراحی بروشور تاثیر گذار است:
- طراحی بروشور تبلیغاتی شما قرار است به چه روشی توزیع شود؟
- آیا قرار است در خیابان بروشور خود را پخش کنید؟
- مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
- و …
هزینه طراحی بروشور
تعرفه طراحی بروشور تبلیغاتی و همچنین قیمت طراحی بروشور سه لت با توجه به ویژگیهای خاص آن تعیین میشود. مانند: سایز، ابعاد، تعداد لت تیراژ، گرماژ کاغذ، هزینه خط تا، روکش سلفون، یو وی و غیره. در چاپ بروشور محدودیت هزینهای کمتری نسبت به کاتالوگ تبلیغاتی وجود دارد. این موضوع به این دلیل است که تنوع در سایز و ابعاد بسیار بالا است. در تلاشهای یک بازاریاب حرفهای چاپ بروشور یکی از بهترین فعالیتها است.
توجه به محتوا
شاید تصور کنید که مهمترین مسئله در بروشور و طراحی کاتالوگ، مربوط به چاپ و طراحی آن است، اما باید بدانید که چنین تفکری کاملا اشتباه است! در واقع مهمترین بخش بروشور مربوط به محتوا آن میباشد. در حقیقت هدف از طراحی و چاپ بروشور انتقال پیام یا همان محتوا به مخاطبان است که در مرحله آخر آنها را وارد به اقدامی برای تماس، مشاوره، خرید و… میسازد؛ حال تصور کنید که مخاطب پس از باز کردن بروشور با محتوایی مبتدی و بی کیفیت روبرو شود!! برای جلوگیری از چنین احتمالهایی پیشنهاد میشود قبل از هر اقدامی به محتوا بروشور خود و ایده های عکاسی تبلیغاتی توجه کنید و برای نوشتن مطالب آن از یک کارشناس تولید محتوا کمک بگیرید.
جهت نگارش مطالب مورد نیاز به این نکات دقت کنید
- متن شما باید به صورت کاملا ادبی اما در عین حال ساده باشد.
- از عامیانه و شکسته نویسی به شدت خودداری کنید!
- مطالب شما باید مختصر، مفید باشند (در ساده ترین حالت مفهوم را انتقال دهند)
- تا جایی که امکان دارد از جملات و پاراگرافهای کوتاه استفاده کنید.
- حتما تمامی مطالب خود را چندین بار مرور کنید و از نبود غلط املایی در آن مطمئن شوید.
- و …
و در نهایت از تصاویر فوق باکیفیت استفاده کنید!!!
حتما برای شما نیز پیش آمده که بروشور تبلیغاتی را دریافت کرده و بدون اینکه آن را بخوانید، راهی سطل زباله کرده اید! حال سوال اینجاست که چگونه میتوان اطمینان حاصل کرد که افراد بروشور شما را مطالعه میکنند؟! پاسخ به این سوال، دو قسمت مجزا دارد که پیش تر به مورد اول آن یعنی محتوا پرداختیم؛ اما دومین و مهم ترین مسئله مربوط به تصاویر است؛ در حقیقت میتوان گفت استفاده از تصاویر باکیفیت، حتی به محتوا شما نیز ارجحیت دارند، چرا که مخاطب در نگاه اول جذب تصاویر بروشور تبلیغاتی شما میشود.
برای عکاسی بروشور تبلیغاتی، پیشنهاد میشود حتما از تصاویر یونیک و منحصربفرد استفاده کنید، توجه داشته باشید تصاویر یونیک، تصاویری هستند که توسط عکاس تنها مخصوص برند شما ثبت شده باشند؛ اما اگر قصد دارید هزینههای خود را به حداقل برسانید، لازم است بدانید تصاویری که معمولا از فضای وب دانلود میشوند، ممکن است توسط رقبا شما نیز استفاده شده باشند!!!
به منظور جلوگیری از چنین احتمالاتی بهتر است تا جایی که امکان دارد از تصاویر یونیک و اختصاصی استفاده کنید، اما اگر بودجه کافی برای عکسبرداری ندارید، پیشنهاد میشود تصاویر خود را به دست یک گرافیست بسپارید و از آن بخواهید که در تصاویر انتخابی، تغییراتی را اعمال کند.
- اندازه ی تصاویر در بروشور بسته به چه عواملی تعیین می شود؟
- ١) اهمیت تصویر ٢) کیفیت تصویر ٣) وسعت سطحی که لازم است پوشیده شود. از مهم ترین عوامل برای تعیین اندازه تصاویر می باشد