دنیای جذاب تیزر موشن گرافیک
تیزر موشن گرافیک اکنون از پرطرفدارترین رشتههای طراحی در صنعت هنر دیجیتال است. این هنر دانشی استاندارد برای به تصویر کشیدن یک هدف خاص تبلیغاتی در تمامی زمینهها به شمار میرود.
موشن گرافیک متشکل از ترکیب دو کلمه موشن و گرافیک به معنی تصاویر متحرک است. این اثر هنری ترکیب جذاب از صدا و حرکت است.
تیزر موشن محصول نرمافزارهایی است که خلق چنین تصاویری را امکانپذیر کردهاند.
خلق تیزرهای موشن گرافیک در کسب و کارهای امروزی از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از این اثر هنری اعجاب انگیز در کمتر از چند ثانیه میتوان مخاطب را در جای خود میخکوب کرد. در این مقاله با ما همراه باشید و با دنیای بسیار جذاب تصاویر متحرک بیشتر آشنا شوید.
قبل از اینکه وارد مبحث تخصصی معرفی موشن گرافیک شویم لازم است به صورت مختصر تفاوت موشن گرافیکها را بدانیم.
استاپ موشن
در این تکنیک از اشیای واقعی استفاده شده و تصاویر به صورت جزئی حرکت داده میشوند. سپس از هر مرحله حرکت آنها تصویری ثبت خواهد شد. در پایان تمامی تصاویر با نرمافزار کنار هم قرار گرفته و حس حرکت را القا میکنند.
موشن گرافیگ
در این شیوه از تصاویر واقعی استفاده نمیشود و برای طراحی گرافیک آن از نرمافزارهایی استفاده میشود که جلوتر به بررسی آنها خواهیم پرداخت. ارائه محتوا در این روش به دلیل وجود صدا و حرکت جذابیت بیشتری را برای مخاطب ایجاد خواهد کرد.
اینفوموشن
قبل از توضیح در مورد روش اینفوموشن باید با اینفوگرافی آشنا شوید. واژه اینفوگرافیک (infographic) از عبارت information graphic برداشته شدهاست. به عبارتی در این حوزه به کمک برخی عناصر مانند عکس، نقشه، نمودار وغیره مجموعهای از دادهها و اطلاعات به مخاطب منتقل میشود. حال با این توضیح میتوان بیان کرد که اینفوموشن، تلفیق اینفوگرافیک با حرکت است.
ابزارهای ساخت تیزر موشن گرافیک
قبل از شروع به ساخت تیزر موشن گرافیک باید به این نکات توجه داشت که مانند هر موضوع مهمی موشن گرافیک هم نیاز به طراحی سناریو دارد. این کار شامل نگارش سناریو، نمایش کاراکترها، متحرکسازی، صداگذاری وغیره میشود. در ادامه به اختصار به بررسی چند محیط ساخت تیزر موشن گرافیک میپردازیم.
نرمافزار Adobe After Effects
این نرمافزار پرکاربردترین و معروفترین نرمافزار در ساخت تیزر موشن گرافیک است. افترافکت با ساخت عناصر مختلف در محیطهای دو بعدی و سه بعدی و ترکیب صدا با آنها توانسته سایر نرمافزارهای شرکت ادوبی را وارد این محیط قدرتمند کند. همین امر موجب شده است که این نرمافزار در ساخت تیزر موشن گرافیک عملکرد چشمگیری داشته باشد. بنابراین بهتر است تمام طراحان موشن گرافیگ یادگیری این نرم افزار را در اولویت قرار دهند.
نرمافزار طراحی گرافیک Adobe Photoshop
این نرمافزار در اصل برای ویرایش عکس ساخته شده است. ولی با توجه به قابلیتهای بسیار توانسته نقش بسزایی را در خلق تصاویر زیبا در ساخت تیزرهای موشن گرافیک داشته باشد. برخی از این قابلیت ها به شرح زیر هستند:
- • ساخت تصاویر دو بعدی؛
- • ساخت تصاویر سه بعدی؛
- • تغییر اندازه تصاویر؛
- • جداسازی بخشی از تصاویر
تمامی این موارد در ساخت تیزر موشن گرافیک کاربرد دارند.
نرمافزار طراحی وکتور Adobe Illustrator
ایلاستریتور برخلاف فتوشاپ که تصاویر آن مبتنی بر پیکسل است، تصاویری مبتنی بر وکتور دارد. این نرمافزار دارای ابزارهای کاربردی متنوعی برای ساخت تیزر موشن گرافیک است. همچنین ساخت تصاویر دو بعدی از دیگر قابلیتهای ایلاستریتور به شمار میرود. همین قابلیت کارایی این نرمافزار را دوچندان میکند.
نرمافزار Cinema 4D
Cinema 4D یک نرمافزار مدلسازی سه بعدی است که مانند بسیاری از نرمافزارهای سه بعدی قدرتمند دیگر مانند 3D Max و Maya برای ساخت تیزر موشن گرافیک بهکار میرود. از قابلیتهای مهم این نرمافزار تعامل آن با نرمافزار کاربردی افترافکت است. به این ترتیب خروجیهای دو نرمافزار را با یکدیگر به اشتراک بگذارید.
نرمافزار Adobe Premiere Pro
نرم افزار پریمیر در کنار ابزارهایی مانند افترافکت در ساخت تیزرهای موشن گرافیک به کار برده میشود. نتیجه این تعامل ایجاد ویدئوهای با کیفیتی است که نظیر آن در نرم افزارهای دیگری مشاهده نخواهد شد. نسخه پریمیر پرو ابزارهای ویرایشی بینظیری را در اختیار کاربر قرار میدهد که او را از دیگر برنامه های موجود بی نیاز میکند.
این نرمافزار برخلاف نرمافزارهای متعارفی که در صنعت فیلمسازی به منظور ویرایش تصویر بهکار گرفته میشوند، امکانات فراوانی را در اختیار کاربر قرار میدهند.
برخی از این امکانات عبارت هستند از:
- 1. افزودن جلوههای صوتی
- 2. اضافه کردن ویدئو
- 3. استفاده از موسیقی
این دست قابلیتها سبب شدهاست که این برنامه در بین کسانی که در این حوزه فعالیت دارند از محبوبیت بالایی برخوردار باشد.
لازم به ذکر است با پیشرفت مداوم تکنولوژی، موشن گرافیک هم به سرعت رشد داشته و دارای جنبههای مختلفی در شیوههای طراحی شده است. در اینجا تنها چند مورد از انواع مهم و پرکاربرد موشن گرافیک و نرمافزارهای مهم آن را برشمردیم.
خلق موشن گرافیک جذاب با چهار قدم
برای خلق موشن گرافیک لازم است اصول و قواعدی را در نظر داشته باشید. درست مانند هر اثر هنری دیگری تأثیرگذاری روی مخاطب به صرف زمان و خلاقیت زیادی نیاز دارد. در ادامه با مراحل ساخت تیزر موشن گرافیک آشنا میشوید:
مرحله اول؛ خلق روایت
تیزر موشن گرافیکی با شرح یک داستان آغاز میشود. با وجود اینکه این آثار هنری بسیار کوتاه هستند و در مواردی طول آنها ۳۰ ثانیه تا ۳ دقیقه است، باید داستانی را برای آنها انتخاب شود. فیلمنامهای را تهیه و دیالوگها و مسیر روایت داستان را به دقت مشخص کنید.
برای نگارش داستانی که در تیزر موشن گرافیکی خود پیاده میکنید باید مخاطب خود را بشناسید. از این گذشته هدف شما از ایجاد تیزر نیز در طراحی داستان تیزر نقش مهمی را ایفا میکند. درواقع قصد دارید چه احساسی را در مخاطب خود زنده کنید؟
مراقب تعداد کلمات داستان خود باشید. ممکن است به سادگی فریب فراز و نشیب داستان را بخورید و در به کاربردن کلمات زیادهروی کنید. به یاد داشته باشید که سادگی مهمترین رمز موفقیت تیزر شما خواهد بود. این نکته را نیز فراموش نکنید که برخلاف اینفوگرافی در تیزرهای موشن این امکان وجود دارد که به شیوههای متفاوتی روایت خود را بیان کنید. در این تیزرها صدا، حرکت و تصویر سازی شما را در شرح داستان مورد نظر یاری خواهد کرد. برای روایت داستان خود شیوههای متفاوتی را در اختیار دارید. برخی از این شیوهها به شرح زیر هستند:
الفـ . استفاده از متن روی تصویر
زمانیکه صدا قادر به شرح داستان نیست استفاده از متن راهکاری سادهای و سودمندی خواهد بود. از این گذشته این کار توجه مخاطب را به تیزر جلب میکند؛ چرا که آنها مجبور هستند با تمرکز بیشتری تیزر را تماشا کنند و متنهای موجود را مطالعه کنند.
بـ . صداگذاری روی تیزر
در دنیای بازرایابی به دفعات با این اصطلاح مواجه میشویم که برند باید صدای منحصر به فردی داشته باشد. صداگذاری روی تیزر موشن گرافی یکی از سادهترین راهکارهای موجود برای خلق صدای برند است. صداگذاری همگام با تصاویر انیمیشنی انجام میشوند. اما یک نکته را به یاد داشته باشید صداگذاری باید هوشمندانه انجام شود؛ چراکه زمانی که متنهای نوشته شده روی تیزر به خوبی پیامی را انتقال میدهند، دیگر عملا نیازی به استفاده از صداگذاری برای انتقال همان اطلاعات وجود ندارد. در واقع صداگذاری و تصویرسازی در تیزر باید یکدیگر را تکمیل کنند و همگام با یکدیگر گام بردارند.
پـ . صداگذاری و استفاده از متن
همانطور که پیشتر اشاره شد تلفیق صداگذاری و متن راه بسیار مناسبی برای انتقال مفهوم است. به این ترتیب اطلاعات دقیق و همه جانبهای در اختیار کاربر قرار میگیرد.
تـ . استفاده از تصویرسازی
غالبا به تنهایی از تصویرسازی و افکتهای بصری در ساخت تیزر موشن استفاده نمیشود و همواره در کنار این تصاویر از صداگذاری و متن نیز استفاده باید استفاده شود.
مرحله دوم؛ تصویرسازی
به محض اینکه روایت یا داستان مورد نظر را برای تیزر موشن گرافیک انتخاب کردید زمان آن رسیدهاست که تصویر سازی را آغاز کنید. در این بخش شما تصویر و داستان را در کنار یکدیگر پیش میبرید. برای آغاز طراحی بصری تیزر اعضای تیم را گرد هم آورید و تمام ایدههایی که به ذهن افراد حاضر در جلسه میرسد را روی کاغذ بنویسید.
در این بخش قابها و فریمهای متفاوت داستان مشخص میشود و برای بار اخر داستان در کنار تصویرسازی مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه زمان آن رسیدهاست که طرح اولیه ساخت تیزر را با یکدیگر در میان بگذارید.
مرحله سوم آغاز مرحله طراحی
درست مانند هر پروژه طراحی دیگری که تاکنون مشاهده کردهاید باید به خوبی به این نکته پی برده باشید که رنگ و سبک اثر درست به اندازه داستان آن با مخاطب ارتباط برقرار میکند. حتی در طراحی لوگوی کسب و کار نیز یک تغییر ساده و کوچک نقش مهمی در تجربه کاربر خواهد داشت.
زمانی که با در اختیار داشتن داستان و طراحیهای اولیه نحوه نمایش تیزر را به دقت مشخص کردهاید دیگر زمان آن رسیدهاست که کار طراحی را آغاز کنید. به یاد داشته باشیدکه همه اتفاقاتی که در این مرحله روی میدهد به شکل مستقیم در نتیجه کار نیز به کار گرفته خواهد شد. در طول این مرحله نکاتی که در زمینه طراحی به ذهن شما میرسد را یادداشت کنید و در نهایت تمام این نکات را با تیم خود در میان بگذارید.
مرحله چهارم ساخت انیمیشن بر اساس طراحی نهایی
در مرحله ساخت انیمیشن نتیجه مراحل گذشته گرد هم میآید و اثر نهایی ایجاد میشود. اگر مراحل قبلی را به شکل درستی انجام داده باشید، تمام اعضای تیم درک درستی از نتیجه نهایی کار خواهند داشت و به خوبی میدانند که تیزر موشن گرافیک در نهایت چه ظاهری خواهد داشت. البته در این مرحله نیز باید نکاتی را به خاطر داشته باشید. در ادامه بیشتر با این نکات آشنا خواهید شد.
سبک انیمیشن
این بخش تنها به محو کردن بخش ابتدایی و انتهایی صحنههای انیمیشن محدود نمیشود. درواقع نحوه اتمام یک صحنه و آغاز صحنه دیگر و همینطور برقراری ارتباط بین صحنهها یکی از مهمترین نکاتی است که باید در این بخش به آن توجه داشته باشید.
تیزر موشن گرافیکی باید یکپارچه و منسجم بوده و ارتباط منطقی شفافی بین اجزای آن وجود داشته باشد. این نکته را به یاد داشته باشید که بدترین اتفاق ممکن این است که با استفاده از محتوای متفاوت کاربر را به چالش بکشید و او را از هدف اصلی تیزر دور کنید.
زمانبندی
ضرب آهنگ تیزر موشن گرافی روی اثرگذاری آن تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین با سرعت بالای تیزر مخاطب را گیج نکنید و از این گذشته با بیش از حد ادامه دادن یک تیزر احساس خستگی را به مخاطب انتقال ندهید. چرا که در هر دو صورت شما مخاطب را از دست می دهید. یک ضرب آهنگ منظم کاربر را با شما همراه میکند.
موسیقی
درست مانند دیگر عناصر تشکیلدهنده تیزر موسیقی نیز راه دیگری برای ایجاد انگیزه در روایت داستان است. موسیقی حال و هوای تیزر را مشخص میکند و روی لحن تیزر نیز تأثیرگذار خواهد بود.
افکت صوتی
با توجه به اعضای تیم کسی که سفارش تیزر را برای او انجام میدهید ممکن است استفاده از این عنصر افکت صوتی به حداقل برسد یا بیش از اندازه مورد توجه قرار بگیرد. این درحالی است که فعالان حوزه موشن گرافیک بر این باور هستند که تمام عناصر باید از فرصت برابری برای برقراری ارتباط با مخاطب برخوردار باشند.
برخی دیگر این عنصر را از دیگر عناصر موجود در تیزر موشن گرافیک نیز حیاتیتر قلمداد میکنند. تنها نکته ای که اهمیت بالایی دارد این است که هرگز نباید از روند روایت داستان مورد نظر خود فاصله بگیرید و هدف اصلی را به کلی فراموش کنید.
اگر تمام این موارد را به درستی در تیزر موشن گرافیکی به کار گرفته باشید، نتیجه پایانی شما را متحیر میکند و مخاطبان شما را نیز شیفته تیزرهای موشن شما خواهد کرد.
چرا باید موشن گرافیک را انتخاب کنیم؟
تیزر موشن گرافیک در مدتی کوتاه تحولی بسیار عظیم در زمینه تبادل اطلاعات در سراسر جهان ایجاد کردهاست و توانسته سریعترین روش تبلیغ و برندینگ را به خود اختصاص دهد به طوری که روزانه ویدیوهایی که در سراسر دنیا مخابره میشوند بیش از مطالب آن تبلیغ بازدید داشتهاند و بازخوردهای سریعتری دریافت کردهاند.
در دسترس بودن آسان ابزارهای آن از دیگر قابلیتهای موشن گرافیک است. موشن گرافیکها کوتاه و دارای حجم کم هستند و پیام خود را به سادگی و صراحت و کاملاً مؤثر انتقال میدهند و به جز دیده شدن توسط بیننده خود درخواست دیگری ندارند.
هر آنچه که یک طراح تیزر موشن گرافیک باید بداند
طراحی تیزر موشن گرافیک از جدیدترین انواع طراحیهای تلفیقی گرافیک است که در حال حاضر به لطف پیشرفت تکنولوژی مورد استفاده قرار میگیرد. طراحان موشن گرافیک با بهکارگیری خلاقیت و تخیلات خود در امر طراحی توانستهاند جایگاه ویژهای در این شغل خلاقانه به دست آورند.
طراحان موشن گرافیک صرفاً طراحان کارهای فیلم و تلویزیون نیستند؛ آنها باید بتوانند با بهرهگیری از تکنیکهای سینمایی و انیمیشن اثری گیرا و جذاب را در کمترین زمان خلق کنند.
دنیای جدید طراحان موشن گرافیک قدرت بخشیدن به تصاویر است برای بیان مطالبی که صاحبان مشاغل و برندها میخواهند به گوش مخاطبان خود برسانند. همچنین با توجه به مهم بودن رنگ در طراحی تیزر موشن گرافیک، داشتن درکی سطحی از نظریه رنگها، شدت رنگ و شناخت رنگها در یک پروژه بسیار اهمیت دارد و به شما در خلق یک اثر خارقالعاده کمک میکند.
آینده موشن گرافیک
با توجه به پیشروی بشر در قلمرو کسب و کارهای اینترنتی و تبدیل شدن به یک شهروند الکترونیکی رقابت برای تولید محتوای ویدئویی جذاب در تمام دنیا با سرعت بالایی رو به افزایش است و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
فرهنگ استفاده از موشن گرافیک برای حضور در عرصه تبلیغات و برندینگ برای شرکتهای بزرگ در حال جا افتادن است و مدیران جهانی و ایرانی بیش از پیش به بازاریابی ویدئویی و موشن گرافیک توجه دارند.
کسب و کارهای نوپا و استارتآپ ها هم به شدت به موشن گرافیک روی آوردهاند. زیرا برای معرفی خدمات و برندینگ خود، راهی بهتر از موشن گرافیک نیست. بازار کار موشن گرافیک هم اکنون بسیار مناسب است و بدون شک در آینده بسیار بزرگتر خواهد شد، زیرا همه شرکتها برای بازاریابی و تبلیغات باید به طور مستقیم و غیر مستقیم از موشن گرافیک استفاده کنند.
در پایان اشاره به این مهم را واجب دانستیم که موشن گرافیک محدود به حرکت دادن متن و تصاویر نیست بلکه تلفیقی از هنر، تخصص و خلاقیت است. تیزر موشن گرافیک ابزاری قدرتمند و مدرن که به خوبی توانسته پیوند میان سلایق احساسات مخاطبان را مستحکمتر از گذشته کند و به بازاری بالقوه در زمینه طراحی، تبلیغات و ثبت برندینگ تبدیل شود. به بیانی دیگر تیزرهای موشن گرافیک همه آن چیزی است که تولید و بازاریابی محتوا میتوانست باشد.