شخصیت برند…!؟ درست شنیده‌اید؛ تمامی برندهای سرشناس دنیا دارای شخصیتی مختص به خود هستند و از صفات انسانی بهره می‌برند. در مثالی ساده این چنین می‌توان بیان کرد:
زمانی که در حال فکر کردن به شخصی هستید، چه صفاتی از آن در ذهن شما تبلور می‌یابد؟

نخستین مورد مربوط به جنسیت و البته سن و سال است؛ لازم است بدانید که برندها نیز دارای جنسیت هستند، برند شما می‌تواند بر اساس جدید/قدیمی (سن و سال) و مردانه/زنانه (جنسیت) بودن، شناخته شود.

البته باید توجه داشت که چنین توصیفاتی به صورت مستقیم مختص به خود برند نیست، اما می‌تواند بخشی از فعالیت و محصولات یک برند را شامل شود.

هویت بصری برند و شخصیت برند در واقع مجموعه‌ای از خصوصیات و صفاتی انسانی است که به یک برند تجاری نسبت داده می‌شود؛ اما شاید این سوال برایتان ایجاد شود که این مسئله چه تاثیری بر روی برندینگ و در نهایت فروش کسب و کار دارد؟

پاسخ به چنین سوالی بسیار واضح و به سادگی قابل درک است، همانطور که افراد، اشخاص مهم زندگی خود را بر اساس شخصیت و صفات اولویت بندی می‌کنند، نسبت به برندهای مورد علاقه خود نیز چنین رفتاری را دارند! به عنوان مثال 2 فروشگاه را تصور کنید که هر دو محصولاتی یکسان دارند اما یکی با دکوراسیون منظم و اخلاق خوب و دیگری با چینشی بهم ریخته و رفتاری بسیار سرد، در چنین مواقعی اولین جمله‌ای که به ذهنتان خطور می‌کند این است که: مشتری مدار نیست!

اما همه چیز به اینجا ختم نمی‌شود، مثال بالا تنها نمونه‌ای بسیار ساده از Brand Personality (شخصیت برند) است؛ امروزه برند پرسونالیتی از موضوعات داغ رقابت در دنیای برندینگ می‌باشد. در ادامه نگاهی جامع به انواع شخصیت برند خواهیم داشت و مهم‌ترین عناصر آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ باما همراه باشید… همچنین پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با اسامی خاص برای برندسازی مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.


شخصیت برند

شخصیت برند چیست؟

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره داشتیم، شخصیت و هویت برند مجموعه‌ای از صفات است که به یک برند و کسب و کار نسبت داده می‌شود؛ امروزه برند پرسونالیتی به عنوان یکی از مهم‌ترین عناصر تاثیرگذار در برندینگ شناخته می‌شود؛ در واقع شخصیت خاص و منحصربه‌فرد برند شما سبب اطمینان مشتریان و در نهایت افزایش فروش شما خواهد شد. توجه داشته باشید تفاوت برندینگ با بازاریابی و فروش را باید به خوبی بدانید تا در این راه سر در گم نشوید

از بحث جنسیت و قدمت بگذریم، عواملی همچون: طراحی لوگو و آرم برند ، رنگ سازمانی، لحن، شعار اختصاصی و… از جمله عناصری هستند که به شخصیت برند شما کمک می‌کنند؛ در مثال ساده تر می‌توان برند را به یک نوزاد تازه متولد شده تشبیه کرد! برند نیز متولد شده و رشد می‌یابد؛ پس بسیار مهم است که فرزند پولساز شما دارای شخصیتی منحصر ‌به فرد و اختصاصی باشد.

تاثیر Brand Personality در کسب و کار چیست ؟

امروزه انواع روش‌های تبلیغاتی به شیوه دیگری عرضه می‌شوند، به طوری که در هنگام مشاهده فیلم نیز شاید با یک پیام تبلیغاتی روبرو شوید؛ این موضوع بیانگر نکته حیاتی است که در واژه "رقابت" خلاصه می‌شود، چالشی که هر کسب و کاری قطعا با آن دست و پنجه نرم می‌کند! سوالی که در این میان ایجاد می‌شود این است که چگونه می‌توان در این بازار پر رقابت حرفی برای گفتن داشت؟

شخصیت برند ؛ عاملی که مرز میان خریدار و فروشنده را از بین برده و به احساسات کاربران نفوذ می‌کند! بسیار واضح است، نه تنها امروز بلکه از دیرباز تا کنون افراد در مواجه با یک محصول یا خدمات به صورت کاملا احساسی برخورد می‌کنند، حتی اگر گزینه دوم انتخاب بهتری برای آنها باشد.


تاثیر شخصیت برند بر کسب و کار

در میان حجم انبوهی از داده های تبلیغاتی جایگاه شما کجاست؟

آیا تابحال فکر کرده‌اید که چرا در میان این تعداد شرکت خودروسازی بسیاری از افراد به سمت خودروهای شرکت بنز جذب می‌شوند؟ آیا بنز امکاناتی فراتر از رقبای خود را در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد؟

اتومبیل‌های کمپانی BMW را دنبال می‌کنند، حتی اگر تا بحال سوار آن نشده باشند! متمایز بودن شخصیتی هر برند قطعا طرفدارانی را به سمت خود جذب می‌کند! طرفدارانی که حتی اگر توان مالی خرید را نداشته باشند به عنوان یک زنجیره تبلیغاتی از برند خود در مقابل برندهای دیگر دفاع کرده و با تمام وجود آن را تبلیغ می‌کنند.

راجب کسب و کار خود فکر کنید، آیا شخصیت برند خود را مسئولیت پذیر عنوان می‌کنید؟ طبیعتا از هر مدیر کسب و کاری چنین سوالی را بپرسید، قطعا پاسخ مثبت به شما خواهد داد؛ اما سوال اینجاست که آیا مردم نیز چنین فکری دارند؟ اگر معتقدید که برند شما شخصیتی مسئولیت پذیر دارد، می‌بایست بهای آن را بپردازید در غیر این صورت برند شما در طول زمان شخصیتی فریبکار و بدقول عنوان خواهد شد.

داستان خود را تعریف کنید!

اکنون شما نویسنده هستید، هویت برند خود را در نظر بگیرید و داستان خود را خلق کنید! خط داستانی که کاربران را وادار می‌سازد تا شما را دنبال کنند، StoryTelling برند شما می‌تواند آموزشی، به یادماندنی، سرم کننده و… باشد. اما برای اینکه بتوانید داستان اختصاصی خود را تعریف کنید باید در ابتدا هویت برند خود را بشناسید و سپس از مراحل زیر پیروی کنید

تدوین استراتژِی
تحلیل مخاطبان
مشخص کردن پیام (هدف اصلی شما)
انتخاب سبک داستانی
دعوت به اقدام
انتخاب روش انتشار

5 نمونه شخصیت برند (آرکی‌تایپال برندینگ) کدامند ؟

در طول مقاله به موضوع هویت برند اشاره داشتیم و تاثیر آن را مورد بررسی قرار دادیم؛ حال شاید این سوال برای بسیاری از افراد ایجاد شود که چگونه شخصیت برند خود را بسازیم؟ یکی از بهترین راه‌ها برای شخصیت سازی برند استفاده از (archetypal branding) است که بر مبنا و اصول مکتب "یونگ" ارائه می‌شود.

در معنای ساده آرکتایپ‌ها به عنوان الگوهای رفتاری شناخته می‌شوند که هر کدام صفت‌های مختص به خود را دارند؛ در ادامه به چند نمونه از آرکی‌تایپال برندینگ (کهن الگو) می‌پردازیم.

اما قبل از خواندن ادامه مطلب توجه داشته باشید که (archetypal branding) را می‌بایست نسبت به ماهیت و نوع کسب و کار خود انتخاب کنید، ضمن اینکه باید توجه داشته باشید که داشتن یک آرکی تایپ پیچیده دلیلی بر منحصربه‌فرد بودن آن نیست بلکه ساده بودن آن به درک بیشتر مخاطب کمک می‌کند.

The Innocent (بی گناه)
The Hero (قهرمان)
Creator (خلاق)
Ruling (حاکم)
Sage (دانا)

بی گناه - The Innocent

در کهن الگو یا در واقع آرکیتایپال بی‌گناه ترس از مرتکب شدن به گناه همواره بولد بوده است، این دسته خوش بین و مشتاق هستند اما در صورتی که مثبت باشند؛ باید بدانید که در بدترین حالت می‌توانند بسیار تحریک کننده و کودکانه باشند!

طرفداران چنین آرکی تایپ‌هایی همواره به دنبال ارتباط مستقیم با برند مورد علاقه خود هستند، ضمن اینکه از تبلیغ‌های گناه آلود بیزارند؛ اگر قصد دارید چنین کهن الگویی را برای کسب و کار خود انتخاب کنید، در ابتدا بهتر است نگاهی به زمینه کسب و کار خود بیندازید، چنین بیزینس‌هایی بطور خلاصه قابل اعتماد و ساده هستند. نمونه تبلیغات آنها را می توانید در مدل های طراحی بیلبورد تبلیغاتی این برند ها مشاهده نمایید و سپس درگیر شدن مخاطب با آنها را مشاهده نمایید.

قهرمان - The Hero


 شخصیت برند قهرمانانه

ثبات و ارزش در چنین آرکی تایپ‌هایی حرف اول را می‌زند، چنین افرادی از شکست بیزار و در بدترین حالت خود مغرور و تهاجمی هستند! مشتریان چنین کهن تایپی به کیفیت و ارزش محصول و برند خود اهمیت دوچندانی دارند؛ اگر قصد دارید بر اساس شخصیت قهرمان کسب و کار خود را پیاده سازی کنید، می‌بایست در وهله اول یک مزیت رقابتی قابل توجه نسبت به سایر رقبا خود داشته باشید.

خلاق - Creator

زمانی که صحبت از archetypal branding شخصیتی خلاق می‌شود، لازم است که نام برند اپل ذکر شود؛ کمپانی اپل در طول سال‌های فعالیت خود بارها در نوآوری و تبلیغات خود ثابت کرده که یک برند خلاق است؛ در مقابل مشتریان چنین کسب و کارهایی به دنبال تبلیغاتی متفاوت و منحصر به فرد هستند؛ همچنین لازم است بدانید که چنین افرادی اغلب تخیلی و ابتکاری به موضوعات نگاه می‌کنند و در بدترین حالت خود می‌توانند خودشیفته به نظر برسند.

حاکم - Ruling

تبلیغات ارزشی مبتنی بر قدرت و ارزش از مشخصه‌های اصلی کهن الگو چنین کسب و کارهایی است؛ در واقع باید بدانید که چنین کسب و کارهایی از برندهای موفق در بازار بوده و به اصطلاح "مافیا" هستند. آرکی تایپال حاکم همواره به دنبال کسب قدرت است و از نابودی هراس دارد؛ چنین افرادی اغلب دیسیپلین مدیریتی بالایی را از خود به نمایش می‌گذارند اما در مقابل می‌توانند بسیار سخت گیر و بد اخلاق باشند.

دانا - Sage

آرکی تایپال Sage یا همان دانا همواره به دنبال حقیقت و صحت ماجراست! چنین افرادی از گمراهی و نادانی می‌هراسند و به موضوعات پیش و رو به صورت عقلانی و روشنفکرانه نگاه می‌کنند؛ چنین مشتریانی اغلب اطلاعات بالایی دارند و به دنبال کسب داده‌های جدید هستند.