بررسی چند نمونه قرارداد فیلمبرداری ایرانی و خارجی
امروزه یکی از پروسههای برگذاری اغلب مراسمها، کمپینها، جشنوارهها و ... حضور یک شخص یا تیمی به عنوان تصویربردار و عکاس است که لحظات را ثبت میکنند؛ این افراد به صورت روزانه و یا حتی به طور بلند مدت نیز میتوانند با خواست شما استخدام شوند تا پروسه تصویربرداری را انجام دهند، اما در این میان باید توجه داشته باشید که نمونه قرارداد فیلمبرداری هر مجموعهای متفاوت است.
به طور معمول برای برقراری ارتباط و هماهنگ کردن زمان جشن و مجالس به انواع آتلیهها مراجعه میکنند، در صورتی که فیلمبردار شرایط را بپذیرد یک نمونه قرارداد به مشتری تحویل میدهد که در آن قید میشود در یک زمان مشخص با چه امکاناتی و به چه مدتی باید از سوژه مورد نظر فیلمبرداری کند؛ این قرارداد میتواند شامل جزئیات متنوعی شود و هر شرکت نیز فاکتور و سند به خصوص خود را به مخاطبانش ارائه میدهد.
متداول ترین انواع قرارداد فیلمبرداری
قبل از هرچیز باید بدانید که تمامی توافقاتی که در قالب قرارداد انجام میشوند از قوانینی خاص پیروی میکنند که با تغییر آنها و تبصرههای داخل قرارداد، نوع توافق نیز متحول شده و به انواع دیگری دستهبندی میشود. اما این نکته را در نظر داشته باشید که بسیاری از عناوینی که در یک قرارداد وجود دارند ضروری هستند و در نمونههای مشابه نیز عیناََ تکرار میشوند. در این بخش فاکتورهایی که موجب به وجود آمدن انواع نمونه قرارداد فیلمبرداری میشوند را به شما معرفی میکنیم.
توافقنامه قرارداد به 4 بخش گوناگون (طرفین قرارداد، موضوع، نرخ و مبلغ، نحوه پرداخت) تقسیم می شود که در هر یک از آنها اطلاعاتی جزئی و کامل از مشتری و شرکت خدمت رسان طلب میشود. این بخش همانند نمونه قرارداد طراحی لوگو بخش های یکسانی دارد.
الف) طرفین قرارداد:
در قسمت اول قرارداد اطلاعات هویتی و راههای ارتباطی بین دو طرفین ذکر میشود که در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی و یا برای تنظیم زمان و هماهنگی بیشتر، هر دو طرف قرارداد بتوانند با یکدیگر در تماس باشند. این قسمت به طور معمول در تمامی توافقنامهها وجود دارد و جزو لاینفک آنها به حساب میآید؛ ممکن است در برخی موارد اطلاعات کمتری درخواست شده و به یک شماره تماس و ایمیل اکتفا شود.
در قسمت اول قرارداد اطلاعات هویتی و راههای ارتباطی بین دو طرفین ذکر میشود که در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی و یا برای تنظیم زمان و هماهنگی بیشتر، هر دو طرف قرارداد بتوانند با یکدیگر در تماس باشند. این قسمت به طور معمول در اکثر قراردادها همچون قرارداد طراحی سایت وجود دارد و جزو لاینفک آنها به حساب میآید؛ ممکن است در برخی موارد اطلاعات کمتری درخواست شده و به یک شماره تماس و ایمیل اکتفا شود.
ب) موضوع قرارداد:
در قسمت دوم میتوانید اطلاعاتی از قبیل موضوع قرارداد و زمان خدمترسانی را مشاهده کنید که در نهایت با ذکر نشانی و آدرس مورد نظر مشتری، این بخش نیز به پایان میرسد و مبحث خاصی برای تشریح وجود ندارد.
ج) نرخ و مبلغ قرارداد:
شاید بتوان گفت مهمترین بخشی که مشتری را مجاب میکند تا از خدمات یک شرکت بهره ببرد قسمت نرخ و مبلغ قرارداد میباشد. اگر با دقت بیشتری این بخش را مطالعه کنید در مییابید که عناوین متعددی در آن وجود دارند که به درخواست متقاضیان قابل تغییر هستند و هرکدام از آنها قیمت و نرخ جداگانهای را به خود اختصاص میدهند؛ همچنین لازم است بدانید که در نمونه قرارداد فیلمبرداری عروسی، برخی از این عناوین به صورت خودکار وجود دارند که موجب بالا رفتن قیمت توافقنامه میشوند و حتی در بعضی مواقع موجب مردد شدن و در نهایت منصرف کردن مشتری خواهند شد…!
د) نحوه پرداخت
بخش آخر نمونه قرارداد فیلمبرداری ، به نحوه پرداخت هزینه کل بازمیگردد؛ معمولا در این قسمت یک مبلغ به عنوان بیانه که به طور معمول حدود 50 درصد از هزینه کل را در برمیگیرد، قبل از ارائه خدمات پرداخت میگردد و در فرم توافقنامه نیز مکتوب میشود و الباقی مبلغ کل به درخواست شرکت تعرفههای متفاوتی دارد؛ به عنوان مثال در برخی شرایط 20 تا 30 درصد از هزینه باید تا قبل از روز مراسم و فیلمبرداری پرداخت شود و مبلغ باقی مانده نیز بعد از انتخاب عکس و فیلم و تحویل آنها تسویه میشود؛ فراموش نکنید که این تعرفهها قابل تغییر هستند و ملاک دقیقی برای آنها وجود ندارد.
وجه مشترک قرارداد ایرانی و خارجی!
قبل از هرچیز باید این نکته را مد نظر داشته باشید که هیچ تفاوت گستردهای میان قراردادهای ایرانی و خارجی وجود ندارد؛ تنها تفاوت میان این دو، قوانین و تبصرههای درون توافقنامهها است، ولیکن تمام مراحل قراردادها مانند یکدیگر میباشد.
بزرگترین وجه مشترک میان یک نمونه قرارداد خارجی با ایرانی این است که در هر دو آنها باید حقوق و وظایف دو طرف توافقنامه ذکر شود تا از بروز سوءتفاهم جلوگیری شده و در صورت ایجاد مشکل، هر یک از طرفین با پیگیری قانونی به نتیجه برسد. در حقیقت این بخش از قرارداد معمولا به صورت صحیح و کامل رعایت میشود اما وجود آن لازم و ضروری است
اگر بخواهیم قوانینی که در قراردادهای طراحی همچون طراحی لوگو و آرم و ... ذکر میشوند را نام ببریم میتوانیم به نکات ظریفی اشاره کنیم؛ برای مثال فیلمبردار بعد از اتمام کار به هیچ عنوان حق انتشار عکسها و فیلمهای مشتری را ندارد و در غیر این صورت با پیگرد قانونی مواجه خواهد شد و یا اگر مشتری مبلغ مشخص شده قرارداد را پس از انتخاب فیلمها نپردازد، آتلیه این حق را دارد تا زمانی که هزینه تعیین شده تسویه نشده است، هیچ خدماتی به او ارائه ندهد.
نمونه فرم قرارداد میان صاحب پروانه (آتلیه) و مباشر:
علاوه بر قراردادهایی که میان یک فرد متقاضی برای دریافت خدمات و یک آتلیه اخذ میشوند، توافقهای دیگری نیز وجود دارند که میان فیلمبرداران، عکاسان و… با یک شخص صاحب پروانه یا به عبارتی دیگر آتلیهها، به وجود میآیند.
این دسته از قراردادها در حقیقت به مشتریان مربوط نشده و تنها مابین پرسنل یک شرکت عملی میشوند. این دسته از توافقنامهها پیچیدگی زیادی ندارند و تنها شامل اطلاعاتی جزئی و بدیهی میباشند تا توافق میان فرد فیلمبردار با آتلیه را قانونی کنند. اگر فرم این نوع قرارداد را با سایر آنها مقایسه کنید به راحتی شاهد تفاوتهای شگرفی خواهید بود.
متداولترین نوع قرارداد مباشرت به 3 بخش اصلی تفکیک میشود که عبارتاند از:
الف) صاحب پروانه : شخص حقیقی
در این بخش مشخصات فردی که صاحب آتلیه یا شرکت است به ثبت میرسد؛ عناوینی مانند اطلاعات هویتی، پروانه کسب، نوع صنف کاری و… در همین بخش به صورت جزئی نوشته میشوند.
ب) صاحب پروانه:شخص حقوقی
این قسمت به اطلاعات تکمیلی شرکت بازمیگردد و باید تمامی شناسهها و اطلاعات هویتی سازمان به درستی نوشته شود تا در صورت بروز مشکل، از طریق همین اطلاعات پیگیری لازم انجام شود. در پایان این قسمت فرد صاحب پروانه باید زیر اطلاعات را امضا کرده و رضایت خود را در رابطه با این قرارداد اعلام کند.
مباشر
قسمت پایانی توافقنامه به فرد مباشر تعلق دارد. این شخص نیز باید مطابق اول قرارداد تمامی اطلاعات خویش را به ثبت برساند و در نهایت رضایت تمام و کمال خود را از اخذ این توافق اعلام نماید. این دسته از توافقها به منظور صحت تعهد کارکنان، برخورداری از شرایط مالی و حقوقی و… اخذ میشوند و در صورت بروز هرگونه سوءتفاهم، پیگیری لازم از طریق مراجع قانونی صورت میپذیرد.
پکیجهای پیشفرض در قرارداد
رخی شرکتها با شعار صرفهجویی در وقت و هزینه، پکیجهای آماده و از پیش تعریف شدهای را تدارک میبینند تا هنگامی که مشتریان برای اخذ قرارداد پای میز توافق مینشینند، انتخابهایی گسترده و در عین حال به صرفهای پیش رویشان باشد. معمولا در این گونه از بستههای پیشنهادی از سوی آتلیه، هدایای کوچکی به عنوان اشانتیون نیز در اختیار مشتری قرار داده میشود.
جمع بندی
تاکنون با انواع نمونه قرارداد فیلمبرداری که از طریق تغییر مراحل توافقنامه ایجاد میگردند آشنا شدهاید. فراموش نکنید که ماهیت همه قراردادها یک چیز است و در باطن هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. اینکه بگوییم قراردادهای خارجی با ایرانی تفاوت زیادی دارند حرف درستی نمیباشد؛ تنها فرق اساسی قراردادهای خارجی، اجرای قوانین و تبصرههای دقیق و سفت و سخت آنها نسبت به ما است.
در مورد حقوق و وظایف طرفین قرارداد نیز باید گفت: هر کشوری با توجه به قانون اساسی خود، تبصرههای گوناگونی در این باره به وجود میآورد که موجب میشود این ویژگی در هر کشور متمایز باشد. ناگفته نماند که این بخش از توافقنامه میتواند به کلی حذف شود