به طور حتم همگی ما بار‌ها به برند‌های مختلف توجه کرده و حتی بسیاری از آنها را با رنگ‌ و لوگو بخصوصی که دارند به یاد می‌آوریم. در این بین انتخاب رنگ سازمانی برای تمامی شرکت‌ها، در هر صنفی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این امر بر اساس عوامل متعددی صورت می‌گیرد تا به بهترین شیوه ممکن مشتریان و مخاطبان را مجذوب خود کرده و همچنین از مشکلاتی که دیگر شرکت‌ها دچار آنها شدند جلوگیری کند. انتخاب بهترین رنگ سازمانی راه و روش‌ دقیقی نداشته و معمولا بر مبنای روانشناسی رنگ‌ها انجام می‌پذیرد که این موضوع هم نکات بسیار پیچیده‌ای را به خود اختصاص می‌دهد.

ناگفته نماند که شرکت‌ها می‌توانند در طول زمان رنگ سازمانی انتخاب شده خود را تغییر داده و به بهبود آن بپردازند اما این موضوع در مورد لوگو برند‌ها صدق نمی‌کند و هیچ شرکتی نمی‌تواند طراحی لوگو و آرم خود که نقش شناسنامه آن را دارد تغییر دهد، چرا که مخاطبان را دچار سردرگمی خواهد کرد.

نکته دیگری که می‌بایست به آن اشاره کرد این است که رنگ سازمانی باید متناسب با لوگو برند برگزیده شود و تکمیل‌کننده آن باشد. در این مقاله قصد داریم اصول انتخاب رنگ سازمانی را با یکدیگر مرور کرده و نکاتی طلایی را در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم.


انتخاب رنگ سازمانی مناسب

روانشناسی رنگ ؛ عامل اصلی انتخاب

همانطور که اشاره شد، بهترین و اصلی‌ترین عامل انتخاب رنگ‌های سازمانی در هر شرکتی توجه به روانشناسی رنگ‌ها است. روانشناسی رنگ به این معناست که بدانیم هر رنگ چه پیامی را به مخاطبان ارائه می‌دهد و همچنین ترکیب رنگ‌ها چگونه باید صورت پذیرد

بنابراین اهمیت این عامل غیر قابل انکار می‌باشد. جالب است بدانید که تمامی شرکت‌ها قبل از تاسیس شدن اتاق فکری دارند که در آن درمورد طراحی لوگو و انتخاب رنگ سازمانی نظراتی را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند و در نهایت بهترین مورد را انتخاب کرده و سپس دست به انجام امور بعدی می‌زنند.

فراموش نکنید که رنگ سازمانی مستقیما با محتوای کاری شرکت‌ها در ارتباط است، بدین منظور که نوع فعالیت یک برند در انتخاب رنگ سازمانی آن نقش بسزایی دارد و قبل از برگزیدن باید مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد زیرا این عامل در هویت و شخصیت برند بسیار اهمیت دارد.

گام‌های اولیه انتخاب بهترین رنگ سازمانی

هنگامی که تحقیقات لازم درباره نوع فعالیت برند به اتمام رسید وقت آن است که رنگ سازمانی مناسب با آن را برگزینیم. برای این کار دو گام اصلی و مهم وجود دارد که باید هر کدام را به بهترین نحو پشت سر بگذاریم. این گام‌های حساس و حیاتی عبارت‌اند از:

برگزیدن یک رنگ پایه : رنگ پایه اصلی‌ترین رنگی می‌باشد که به عنوان پس‌زمینه لوگو یک شرکت یا سازمان انتخاب می‌شود و باید مستقیما با هویت آن در ارتباط باشد و با توجه به علم روانشناسی رنگ، بیانگر ویژگی‌های اساسی شرکت باشد. به عنوان مثال رنگ سبز که نشان‌دهنده زندگی و طبیعت و طراوت می‌باشد در شرکت‌هایی که محصولات طبیعی تولید می‌کنند و یا خدماتی مربوط به محیط زیست ارائه می‌دهند مورد استفاده قرار می‌گیرد.


انتخاب رنگ سازمانی

توجه به رنگ‌های کمکی یا مکمل: به طور حتم شرکت‌های اندکی وجود دارند که تنها از یک رنگ به عنوان پس ‌زمینه لوگو بسنده کنند و از رنگ‌های دیگری کمک نگیرند. رنگ‌های کمکی به برندها کمک می‌کنند که جذابیت و هویت بصری برند بیشتری را به مخاطبان نمایش دهند و موجب جذب هرچه سریع‌تر آنها می‌شوند.

بهترین روش برای انتخاب رنگ سازمانی بهره گرفتن از یک رنگ پایه و حداکثر چهار مورد رنگ مکمل می‌باشد. این نکته را فراموش نکنید که رنگ‌های مکمل همانطور که از نامشان پیداست باید با رنگ پایه در تناسب باشند و مکمل آن باشند، بنابراین وجود تضاد‌های شدید در بین این دو نوع رنگ نتایج مطلوبی در بر نخواهد داشت. کمک گرفتن از رنگ پنتون میتوان سرعت بیشتری به کار شما بدهد

ویژگی‌های رنگ سازمانی مناسب

رنگ سازمانی به عنوان یکی از فاکتور‌های سازنده کسب و کار شرکت‌ها، ویژگی‌هایی دارد که اگر به آنها توجه شود بسیاری از مشکلات رایج در انتخاب بهترین رنگ حل شده و از بروز آنها جلوگیری خواهد شد. یکی از اساسی‌ترین ویژگی‌ها همسان بودن تمامی عناصر یک شرکت با رنگ سازمانی منتخب می‌باشد؛ بروشور‌ها، ست‌های اداری و سربرگ‌ها، رنگ لوگو و حتی ساختار داخلی یک شرکت همه و همگی می‌بایست رنگ سازمانی همسانی داشته باشند تا مخاطبان با ثبات و استحکام برند آشنا شوند و اعتماد لازم را نسبت به آن بدست آورند. هارمونی رنگ‌ها و طیف آنها می‌بایست به یکدیگر نزدیک باشد تا مخاطب با دیدن رنگ سازمانی، دچار سردرگمی نشده‌ و با مفاهیم متعدد روبرو نشود. به عنوان آخرین نمونه ویژگی‌ها، همانطور که در قبل نیز اشاره کردیم باید گفت که رنگ سازمانی حتما باید بتواند هویت کلی شرکت و برند را به مخاطبان شرح دهد.

تاثیررنگ‌های گرم و سرد در انتخاب موارد گوناگون

شاید برایتان جالب باشد که معمولا همگی ما به عنوان مشتری، علاقه خاصی به انتخاب طیف رنگ‌های سرد مانند آبی، سبز، نقره‌ای، بنفش و… داریم و رنگ‌های گرم را بیشتر به عنوان رنگ‌هایی هیجانی به حساب می‌آوریم؛ اما رنگ‌های سرد مواردی هستند که تصمیم ما را به صورت قاطعانه به خود اختصاص می‌دهند. بنابر مطلب گفته شده، رنگ‌های سازمانی بهتر است که شامل رنگ‌های پایه سرد باشند و از رنگ‌های خنثی مانند سفید، مشکی، قهوه‌ای و… به عنوان رنگ‌های مکمل در کنار آنها استفاده شود که بر جذابیت مجموعه رنگ سازمانی بیافزاید.

شرکت‌های تولیدی که قصد دارند محصولات خود را نیز با رنگ سازمانی همسان کنند بهتر است از رنگ‌های سرد بهره ببرند؛ در نقطه مقابل مشاغلی که خدمات ویژه‌ای ارائه می‌دهند مانند انواع رستوران‌ها و… می‌بایست از رنگ‌های گرم استفاده کنند تا هیجان مشتریان را برانگیخته کرده و آنها را مجذوب خود کنند.


انتخاب رنگ سازمانی

کلام آخر

اصول انتخاب رنگ سازمانی به هیچ عنوان در مطالب اشاره شده خلاصه نمی‌شود و مطمئنا هر شرکتی راز‌های مربوط به خود را دارد که در رنگ سازمانی آن نهفته است. فراموش نکنید که انتخاب رنگ سازمانی می‌بایست با توجه به علایق مخاطبان و با در نظر گرفتن واکنش‌های آنها انجام شود. به عنوان مثال هیچ سازمان درمانی رنگ مشکی را برای خود انتخاب نمی‌کند، چرا که این رنگ نشانه یأس و ناامیدی می‌باشد و مخاطبان با دیدن آن انرژی‌های خوبی دریافت نخواهند کرد؛ بنابراین نظر عموم مردم به صورت مستقیم بر روی رنگ سازمانی تاثیرگذار است و باید مورد توجه قرار گیرد.