آنچه درباره کاغذهای چاپ لازم است بدانید
انتخاب کاغذ چاپ مناسب، عامل اصلی در دستیابی به چاپی با کیفیت و ایدهآل است. برای چاپ میبایست کاغذی انتخاب شود که به بهترین وجه ممکن برای چاپ کردن مطالب بصری و متنی پروژه چاپی مناسب باشد و بسته به نوع محصولی که میخواهیم چاپ شود (کاتالوگ، بسته بندی و ...) ، متفاوت خواهد بود. اغلب انتخاب صحیح از میان طیف وسیعی از کاغذها کار آسانی نیست.
وزن کاغذ چیست؟
تعریف فنی وزن عبارت است از وزن یک ورق کاغذ با مساحت یک متر مربع. به عبارت دیگر وزن، نسبت بین وزن کاغذ و مساحت آن را نشان میدهد.
وزن در هر متر مربع یا به سادگی در هر گرم اندازه گیری میشود و به همراه برخی خصوصیات دیگر راهی برای تفکیک انواع کاغذ موجود در بازار است که به زودی به بررسی آن دسته از خصوصیات نیز خواهیم پرداخت.
به عنوان مثال کاغذ فتوکپی دارای وزن بین ۶۰ گرم و ۹۰ گرم بر سانتی متر است. در حالی که مقوا وزن ۱۵۰ تا ۳۵۰ گرمی دارد. وزن بر روی چیزهایی از بافت کاغذ گرفته تا لمس و میزان شفافیت آن تاثیر میگذارد. در واقع کاغذی که وزن بیشتری دارد، سطح شفافیت کمتری خواهد داشت.
تفاوت میان وزن و ضخامت
مهم است که بین وزن کاغذ و ضخامت کاغذ چاپ تفاوت قائل شوید. در حالی که وزن بالاتر اغلب سبب میشود کاغذ ضخیمتر باشد، عوامل دیگری نیز میتوانند روی این مسئله موثر باشند:
- • نوع پردازش: تکنیکهای پردازش انتخاب شده توسط سازنده کاغذ، میتواند کاغذی با همان وزن را ضخیمتر کند.
- • محتوای الیاف چوب: کاغذ با فشرده سازی الیاف از درختان ساخته میشود که این کار هم از طریق فرایندهای شیمیایی و هم با فرایندهای مکانیکی انجام میگیرد. مقدار بالای فیبر میتواند ضخامت کاغذ را افزایش دهد.
- • مواد افزودنی: برخی از سازندگان کاغذ برای کاهش استفاده از سلولز و رسیدن به یک اثر ویژه بینایی و لمسی، مواد خاصی را به خمیر اضافه میکنند. به عنوان مثال این مورد در باره کاغذ سازگار با محیط زیست Laguna که از جلبک دریایی از تالاب ونیز تهیه شده است و سایر انواع کاغذ سازگار با محیط زیست که با مادههای ارگانیک از پرتقال، قهوه، ذرت و زیتون تهیه میشوند، صدق میکند.
بنابراین واضح است که بسته به نوع پردازش و ترکیب کاغذ، دو صفحه با وزن یکسان میتوانند دارای ضخامتهای مختلف باشد.
انواع کاغذ چاپ
کاغذهای چاپ در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام دارای کاربردها و مزایای مختلفی هستند. در ادامه به معرفی برخی از محبوبترین انواع کاغذ چاپ میپردازیم:
کاغذهای چاپ جوهر افشان
این نوع کاغذ، برای مصارف خاص با چاپگرهای جوهر افشان طراحی شده است. انواع مختلفی از کاغذهای جوهر افشان وجود دارند که به خوبی با جوهر جوهر افشان کار میکنند و برای مصارف مختلفی مانند تصاویر، چیزهای براق، کارت ویزیت و انواع کارت تبریک مورد استفاده قرار میگیرند.
کاغذ چاپگر لیزری
کاغذ لیزری بهترین کاغذی است که میتوانید برای چاپگر لیزری استفاده کنید. این کاغذ بیشتر در محیطهای تجاری برای کارهایی مانند چاپ اسناد، چکها و برچسبهای پستی استفاده میشود.
کاغذ مات
این کاغذ چاپ یکی از پرمصرفترین موارد محسوب میشود. زیرا برای کلیه کارهای چاپ روزانه مناسب خواهد بود. این کاغذ با روکش سفیدی که دارد، به جوهر کمک میکند روی این کاغذ سریعتر از سایر انواع کاغذ چاپ شود و این بدان معناست که برای سندی که به سرعت مورد نیاز است، استفاده از این کاغذ انتخاب سیار مناسبی خواهد بود.
کاغذ سفید روشن
ورقههای کاغذ سفید روشن بسیار نرم و بدون بافت هستند. این امر باعث میشود آنها برای چاپ دوطرفه با کیفیت بالا ایده آل باشند. درخشندگی کاغذ تضمین میکند که هر دو طرف، بدون نمایش جوهر از طرف دیگر قابل چاپ خواهند بود.
کاغذ براق (گلاسه)
این نوع کاغذ به طور سنتی هنگام چاپ تصاویر یا عکسها استفاده میشود و استفاده از آن برای تصاویر به استفاده برای متون ارجحیت دارد. زیرا این کاغذ توانایی تولید رنگهای درخشان را خواهد داشت. سطح براق جوهر را جذب میکند و تصاویر وضوح بسیار بالاتری نسبت به آنچه میتوان از کاغذ مات انتظار داشت، نمایش مییابند.
کاغذ استوک
از این کاغذهای محکم و قوی، بیشتر برای چاپ دفترچه یا چاپ کارت ویزیت و کارت پستال استفاده میشود. آنها نسبت به سایر انواع کاغذ چاپ، به طور قابل توجهی ضخیمتر و بسیار بادوام تر بوده و میتوان آن را بدون پاره شدن حمل و نقل کرد.
کاغذ Resume
این مدل، سنگینتر از کاغذهای سنتی است و ظاهری غیرسفید رنگ دارد. در واقع این کاغذ خیلی خاص و یکتا بوده و با همه کاغذهای چاپ دیگر متفاوت است. این نوع کاغذ، دارای رنگ آجری یا کرم است و معمولاً برای CV یا سایر اسناد مهم مورد استفاده قرار میگیرد تا نشان دهد که اطلاعات چاپی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
شفافیت کاغذ
نکته دیگری که هنگام خرید کاغذ چاپ باید در نظر گرفت، شفافیت کاغذ است. در واقع این امر بدان معناست که به میزان شفافیت یا کدر بودن آن توجه کنید یا به میزان نوری که کاغذ اجازه میدهد از میانش عبورکند. وزن کاغذ به طور کلی شفافیت کاغذ را تحت تاثیر قرار میدهد و کاغذهای سنگینتر معمولاً کدرتر هستند. میزان شفافیت یک کاغذ درمقیاس ۰ تا ۱۰۰ اندازه گیری میشود. یک صفحه که اندازه شفافیت آن صفر است، یک ورقه شفاف خواهد بود. در حالی که کاغذی با اندازه شفافیت 100 ورقی کاملاً کدر خواهد بود.
تفاوت چاپ افست و چاپ دیجیتال
حال که با انواع کاغذ چاپ آشنا شدید، درباره تفاوت میان چاپ آفست و چاپ دیجیتال صحبت خواهیم کرد. تفاوت تکنولوژیکی بین چاپ آفست و چاپ دیجیتال در نحوه انتقال تصاویر به کاغذ است. این تفاوتی است که در سبد هزینه ماشین آلات تاثیر میگذارد و این تفاوت در هزینه به مشتری منتقل میشود.
برای مثال چاپ 1000 ورق دیجیتال با کاغذ مناسب و سیستم چاپ خوب از چاپ 1000 عدد همان سایز در افست گرانتر است، به همین دلیل در تیراژهای کم از چاپ دیجیتال استفاده میشود.
چاپ افست از صفحه فلزی استفاده میکند که در آن جوهر روی یک کاغذ اعمال میشود. تنظیمات چاپ آفست، به طور کلی به زمان بیشتری نیاز داشته و پرهزینه تر از چاپ دیجیتال است. صفحات فلزی -یک صفحه به ازای هر رنگی که مورد استفاده قرار میگیرد- لازم است تصویر شوند و روی غلطکهایی که جوهر را روی کاغذ منتقل میکنند، اعمال گردند. سپس باید چند دقیقه روی ورقهای باطله کاغذ فشار ایجاد شود تا صفحات به درستی آغشته شوند.
از طرف دیگر، چاپ دیجیتال از غلتکهای الکترواستاتیک استفاده میکند تا طرح روی کاغذ بماند. این غلطکها که به ازای هر رنگ چاپ شده وجود دارند، از یک بار الکترواستاتیک استفاده میکنند که تونر را به نسبت چگالی آن جذب میکند. سپس آن را روی ورقهای قرار داده و سپس با استفاده از یک واحد با گرمای بالا، روی کاغذ ذوب میشود.
چاپ دیجیتال به راحتی میتواند یک برگه یا یک نسخه از جزوه را با حداقل تنظیم چاپ کند. با این حال چاپ آفست به مقدار قابل توجهی زمان و مواد بیشتری نیاز دارد. جوهر و هر ورق کاغذ که از دستگاه چاپ افست خارج میشود، در واقع ارزانتر از دستگاه چاپ دیجیتال است؛ اما تنها در صورتی صرفه جویی رخ میدهد که چاپ در حجم بالایی انجام شود.
امروزه اکثر مشاغلی که چاپ محتوای سریع، مکرر و مداوم انجام میدهند چاپ دیجیتالی را برمیگزیند. از طرف دیگر مشاغلی که به حجم بالایی از چاپ نیاز دارند و محتوای خود را تغییر نمیدهند، غالباً چاپ آفست را برمیگزینند. بنابراین همان طور که گفته شد، حجم چاپ یک تفاوت اساسی بین چاپ افست در مقابل چاپ دیجیتال است.
در این مطلب به معرفی انواع کاغذهای چاپ پرداختیم و به تعریف وزن کاغذ نیز اشاره کردیم. همچنین به تفاوت میان وزن و ضخامت نیز اشاره شد که میتواند جهت انتخاب کاغذ مناسب برای چاپ به شما کمک کند. شفافیت کاغذ نیز نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه نمایید.