همه آنچه درباره فونت لازم است بدانید
Sahar Khalaj مقالات آموزشی | Blog بازدید: 5815
در گذشته، زمانی که تکنولوژی به تکامل دست نیافته بود و تایپوگرافی به مفهوم امروزی وجود نداشت، افراد مجبور بودند با دست خط خود مطالب را بنویسند. به دلیل این که دستخط ها با یک دیگر متفاوت بود، بسیاری از مردم دچار مشکل می شدند، یا حتی نمی توانستند متن را به خوبی بخوانند. اما امروزه با گسترش صنعت چاپ و وجود تکنولوژی های متعدد، این مشکلات حل شده است.
مهم نیست چه کسی با چه دستخطی مطالب را می نویسد، تمامی مطالب و مقالات مورد نظر با یک خروجی یکسان تحت یک استاندارد خاص که به آن فونت (FONT) نیز می گویند، چاپ می شوند.
فونت چیست؟
به مجموعه حروفهایی که با رابطههای گرافیکی تصویر نوشتاری یک زبان را نشان میدهند در زبان انگلیسی فونت گفته میشود.
در زبان فارسی کلمه قلم به جای فونت استفاده میشود. اما در بین افرادی که با رایانه کار میکنند و یا آشنایی دارند بیشتر از کلمه انگلیسی فونت به جای قلم استفاده میگردد.
فونت اصلی ترین ابزار برای طراحی یک فایل نوشتاری است.برای طراحی یک طرح گرافیکی خوب، مورد پسند و زیبا نیاز به ابزار های مختلفی داریم که یکی از مهمترین آنها فونت است. فونت ها، باعث زیبا دیده شدن طرح گرافیکی شما می شوند. طراحان میتوانند با توجه به نیاز، از این فونت ها در طراحی های خود استفاده کنند و آثار حیرت انگیزی را خلق کنند.
حروفچینی فارسی با کامپیوتر چگونه آغاز شد؟
در سال ١٣۶٣شمسی / ١٩٨۴میلادی، شرکت کاتب (مفیدرایانه) موفق شد قلم فارسی را در کامپیوترهای IBM و سازگار با آن طراحی کند و با استفاده از فناوری روز و چاپگرهای لیزری شرکت HP حروف فارسی را چاپ نماید. این اولین بار بود که شرکتی در سطح جهان توانسته بود فونت فارسی را طراحی کند و بر روی پرینتر لیزری چاپ نماید. این شروع تولید نرم افزارهای فارسی بود.
از حسن فیروزخانی میتوان به عنوان پدر نشر رومیزی فارسی نام برد. وی با سرمایه گزاری بسیار بالایی که در آن زمان انجام داد و با سعی و تلاش بی وقفه توانست این صنعت دیرپا را به خود مدیون کند.
قلمهای اولیۀ فارسی که با ملزومات صنعت چاپ به ایران وارد شدند، فرمهایی از حروف را رایج کردند که با ذائقۀ فرهنگی ایرانیان هماهنگ نبوده ولی ضرورت و مزیتی چون سرعت در چاپ، استفاده از آنها را فراگیر و موجب شده است با اندک تغییراتی تا به امروز مورد استفاده قرار گیرند.
از چه فونت هایی در کجا استفاده کنیم؟
- • سر تیتر : برای سر تیتر ها از فونت های تیتر و یا هما استفاده کنید. همچنان متن خود را (Bold) کنید تا سر تیتر شما مشخص شود.
- • بدنه متن : اگر متنی که می نویسید فارسی است، بهتر است از فونت های فارسی استفاده کنید. بهترین فونت ها، نازنین، میترا، یاقوت، لوتوس و زر هستند. زیرا شکل زیبایی دارند و به خوانایی و زیبایی متن کمک می کنند.
- • متن های تحت وب : اگر می خواهید متن مورد نظر خود را در وب سایت قرار دهید، بهتر است از فونت های انگلیسی استفاده کنید. زیرا ممکن است شخصی که می خواهد متن شما را از اینترنت دانلود کند، فونت فارسی نداشته باشد. اما حتماً فونت انگلیسی دارد. فونت های یکان و ایران سنس جزئی از محبوب ترین فونت های وب می باشند که عده زیادی از کاربران از آن ها استفاده میکنند.
نکات مهمی که بهتر از همیشه در طراحی به یاد داشته باشید
- سایز فونت : سایز فونت بر اساس فاصله بین پایین ترین نقطه ی کوتاهترین حرف، تا بالاترین نقطه ی بلندترین حرف محاسبه میگردد.به همین دلیل وقتی سایز یک فونت را به عنوان مثال ١٠ تعریف میکنیم یعنی فاصله بین دو نقطه مذکور ١٠ نقطه است.
- فاصله بین خطوط : اندازه بین خط ها را “۱” بگیرید. اگر میخواهید متنی مانند پایان نامه بنویسد بهترین اندازه برای فاصله بین خطوط 1.5 می باشد. علاوه بر این سعی کنید بین متن و سر تیتر خود فاصله نیندازید.
- حاشیه : در اکثر مواقع حاشیه مخصوص مقالات چند برگی است. اگر می خواهید نشریه، پایان نامه و یا متنی را تایپ کنید حاشیه نگذارید. اگر هم می خواهیم حاشیه اضافه کنید، از حاشیه باریک و کم عرض استفاده کنید.
- فاصله و نیم فاصله : همانطور که می دانید، فاصله بین کلمات را با Space وارد می کنیم. این کلید مخصوص زمانی است که می خواهیم بین دو کلمه جدا از هم فاصله بگذاریم. اما در بعضی از مواقع به نیم فاصله نیاز داریم. مثلاً کلمه “فونت ها” از دو کلمه “فونت” و “ها” تشکیل شده است. اما این دو کلمه به هم وابسته اند و نمی توانند جدا از هم نوشته شوند. در این صورت برای این که این دو کلمه را از هم جدا کنیم، باید از نیم فاصله استفاده کنیم. کلمه “فونتها” را در نظر بگیرید. این کلمه باید به صورت جدا نوشته شود، اغلب تایپیست ها این کلمه را به صورت “فونتها” تایپ می کنند. نیم فاصله به روان خوانده شدن متن شما بسیار کمک می کند همچنین متن شما را زیبا و شکیل تر می کند. احتمالاً دیده اید که در بعضی از متن ها، جزئی از کلمه در آخر خط نوشته شده است و جزء دیگر آن اول خط بعدی! این مشکل به خاطر عدم رعایت نیم فاصله و عدم استفاده به جا از آن است.